Yakıt Tüketimi Nasıl Hesaplanır ?
Aracınızın yakıt tüketimini hesaplamak için aracınızın deposunu tam ful olacak şekilde doldurun. Daha sonra araçla 100 km yol gidin. Yanlız öyle bir denk getirinki 100. km’nin sonunda benzin istasyonu olsun. Araçla 100 km yol gittikten sonra tekrar depoyu aynı şekilde tam ful doldurun. Aldığı yakıt miktarı aracınızın ortalama 100 km’deki tükettiği yakıtı size gösterecektir. Bu rakamlar şehir içi, şehir dışı kullanımlarına göre değişkenlik gösterebilir. Eğer aracınızın şehir içi ve şehir dışı yakıt tüketimini hesaplamak istiyorsanız aynı sistemi her iki kullanım için deneyebilirsiniz. Yakıt hesaplaması yapmaya devam edelim. 100 kmre gittikten sonra aldığınız yakıt miktarını 100 km’Ye böldüğünüzde yani örneğin, 50 TL’lik yakıt aldıysanız aracın km’de 50 kuruş yaktığı anlamına gelmektedir. Bu kadar kolay şekilde aracınızın yakıt tüketimi hesaplaması yapabilirsiniz. Malumunuz üzerine Dünyanın en pahalı yakıtını araçlarımızda kullanıyoruz. Bu durumda yakıt sarfiyati bizim için önemli bir hale geliyor. Aracın ne kadar yakıt tüketimi yaptığı gibi soruları kendimize sormaya başlıyoruz. Yazımızın devamında araçlarda yakıt tüketimi hesaplama hakkında detaylardan bahsetmeye devam edeceğiz ve araçların yakıt tüketimini azaltmak için hangi önlemler alınabilir gibi sorulara yanıt bulmuş olacaksınız. Aracınızın yakıt sarfiyatını bilmenizin size sağlayacağı fayda aldığınız yakıt ile kaç kilometre yol gideceğinizi önceden bilmiş olacaksınız. 250 liralık benzin veya mazot ile gideceğiniz mesafeyi bilmiş olacaksınız.
Yakıt Tüketimi Neden Artar ?
Yakıt tüketimi artmasının bir çok sebebi olabilir. Çok basit bir lastik havasından kaynaklı olarak yakıt tüketimi artar yada aracın motorunda oluşan bir arızadan dolayıda yakıt tüketimi artabilir. Yakıt tüketiminin artması sizi mali olarak yıpratabilir. Bundan dolayı yakıt tüketimi hesaplaması yapmak sizin için önem arz eden bir durum oluyor. Çünkü yakıt sarfiyatını bilmezseniz aracınızın ne kadar yakıt tüketimi yaptığını bilemezsiniz. Şimdi dilerseniz maddeler halinde yakıt tüketimini artıran sebepleri sıralayalım.
- Lastik Hava Basıncı
- Yakıt Sistemi Arızası
- Motor Arızası
- Baskı Balata Arızası
- Aşırı Sportif Kullanım
- Devamlı Klima Kullanımı
- Aşırı Yük Taşımak
- Ateşleme Sistemi Arızaları gibi sebeplerden dolayı aracınız fazla yakıt tüketimi yapabilir.
Yol Bilgisayarından Yakıt Hesaplama
Yakıt tüketimi hesaplaması yapmanın bir diğer yoluda yol bilgisayarı üzerinden yakıt hesaplaması yapmaktır. Her ne kadar bu hesaplama dijital veriler üzerinden yapılsada, biz yakıt sarfiyatı hesaplamasının manuel olarak yapılmasını tavsiye ediyoruz. Çünkü yol bilgisayarındaki veriler değişkenlik göstebilir. Mesala yol bilgisayarı anlık yakıt tüketimi gibi konularda oldukça başarılı veriler verebiliyor ama ortalama yakıt tüketiminde ne kadar gerçeği yansıtıyor orası biraz tartışılır. Bundan dolayı yol bilgisayarı üzerinden yakıt tüketimi hesaplaması yapmak sizi bir parça yanıltabilir.
Anlık Yakıt Tüketimi Nedir ?
Araç ile seyir halinde giderken gaz pedalına bastığınızda motora gönderilen yakıtın miktarına anlık yakıt tüketimi denir. Yani örneğin aracınızın yol bilgisayarını anlık yakıt tüketimi konumuna aldınız, ”bilgisayar size aracı bu şekilde bu şartlarda kullanırsanız araç bu kadar yakıt tüketimi yapacaktır” demektedir. Yani uzun yolda anlık yakıt tüketimi moduna aldınız, size yol bilgisayarı şunu söylemeye çalışıyor; sabit bu şekilde gidersen bu araç bu kadar yakıt tüketimi yapıyor. Ani gaz verdiğinide ve devamlı gazlayarak kullanırsan bu kadar yakıt tüketimi yapıyor demektedir. Aslında kişinin araç kullanma profili üzerine yorum yapmaktadır. Yani sakin sürüş yaparsan anlık bu kadar, sportif sürüş yaparsan anlık bu kadar yakıt tüketimi yapıyorsun demektedir.
İdeal Yakıt Tüketimi Nasıl Olmalı ?
İdeal yakıt tüketimi bize göre aracın fabrika verilerine göre hangi rakamları veriyorsa, bu rakamlar yada buna yakın yakıt tüketimi ideal yakıt tüketimi olarak değerlendirilebilir. Örneğin 2018 model 110 beygirlik bir dizel Renault Megane şehir içi 4.2 LT, Şehir dışı 3.6 LT olarak fabrikası tarafından verileri paylaşılmış. Şimdi bu araç şehir içinde 5.2 veya 6.0 yakmış ise bu ideal yakıt tüketimi olduğu anlamına gelir. Çünkü özellikle şehir içi kullanımlarında araçların yakıt sarfiyatı artabilir yada değişkenlik gösterebilmektedir. Bundan dolayı +- 1 yada 1.5 litre değişkenlik göstemesi normal olarak değerlendirilebilir.
1 Litre Benzin Kaç Km Gider ?
1 litre benzinle gidebileceğim kilometreyi hesaplamak için öncelikle aracımızın 100 km’de kaç litre benzin yaktığını bilmemiz lazım. Örneğin aracımızı 100 km’de 8 litre benzin yakıyorsa 100 ÷ 8 = 12.5 Km yani bu araç 1 litre benzinle 12.5 kilometre yol gidiyor demektir. Bu hesaplama aracınızın motorunun durumuna göre değişir. Şehir içi şehir dışı kullanımlar bu verileri etkiler. Aracınızın bakımının zamanında yapılmış olması yada yapılmamaış olması bu verileri etkileyecektir. Bizim için aracınızıda varsa yol biligisayarı onun üzerindeki veriler üzerinden 1 litre benzinle kaç km gideceğini hesaplayabiliriz.
1 litre Mazot Kaç Km Gider ?
Aynı şekilde benzinli, motorlardaki hesaplamanın aynısını yapabilirsiniz. Mazotlu araçların benzinli araçlara göre 1 kilometre başına gideceği yol daha uzundur. Fakat ülkemizdeki yakıt malkiyetleri yüzünden günümüzde bu fark kapanmıştır. Ama normal şartlarda 1 litre mazotla 20-25 km yol gider dizel araçlar.
Son olarak yakıt hesaplama yaparken siz siz olun TL üzerinden değil, Litre üzerinden hesaplama yapınız. Çünkü yakıt fiyatları devamlı değiştiği için sizi yanıltıcı veriler ile karşı karşıya kalmanızında önüne geçmiş olursunuz.