Yağ Lambası Nedir Nasıl Çalışır ?
Araç motorlarının bir çok parçası metallerden oluşmaktadır. Bu metallerin birbirine sürtünmesinde aşınmasına engel olan sıvıdıa motor yağıdır. Aracımızda kullandığımız motor yağının tam olması hayati önem taşımaktadır. Bu yazımızda motor yağ lambası neden yanar ? yada neden yanıp söner gibi sorulara cevap vermeye çalışacağız. Motor yağ lambasının direkt yanması veya yanıp sönmesi bir takım arızalara veya yağ seviyesinin düştüğünü gösteririr. Dilerseniz hemen detaylara geçelim. Motor içerisinde dolaşan yağın seviyesini gösteren, aynı zamanda yağın basıncınıda ölçen, motor blogunun üzerinde veya yağ filitresinin bölgesinde bulunan müşürden aldığı sinyali sürücüye ileten ikaz lambasına yağ lambası denir. Yağ lambası aracı ilk çalıştırdığınızda hemen yada 1 kaç saniye içinde sönmektedir. Bunun sebebi motorun içerisindeki yağın seviyesi ve basınıcını ölçükten sonra herşey tamam olduğunu kontrol ettikten sonra sönmektedir.
Motor Yağı Gösterge Işığı Neden Yanar ?
Yağ lambasının yanmasının bir çok sebebi olabilir fakat motor yağı göstergesinin yanmasının sebebi ilk olarak yağ seviyesinden kaynaklıdır. Yani motor yağ çubuğunu çektiğinizde motor yağı seviyesi iki çizginin altında olduğu zaman motorda yeterli yağlama olmadığı ve yağ basıncı düşer ve motor yağ lambası yanabilir.
Yağ lambasın yanmas sebeplerini maddeler halinde sıralayalım ve açıklamalarınıda yapalım.
- Yağ seviyesinin eksik olması :
- Yağ müşürünün arızalı olması
- Yağın çok eski olması
- Yağ pompasının arızalı olması
- Yağ lamba tesisatında sorun olması gibi sebeplerden dolayı yağ göstergesi yanar.
Sırası ile motor yağ seviyesini kontrol ettikten sonra yine yağ lambası yanıyor ise, yağ müşürünü ve tesisatını kontrol etmek gerekir. Yağ müşürünün arızalı olmasından dolayı yağ lambası yanar. Aynı şekilde yağ müşürüne gelen tesisatında özenle inlenemesi gerekir.
Yağ pompasından dolayıda yine aynı şekilde yağ lambası yanar. Yağ pompasın aracın motorunun kalbi gibi düşünebilirsiniz. Yağ pompası motorun içerisindeki parçalar basınçla yağ gönderir. Eğer yeterli oranda yağ gönderemezse bu durumda motorun içerisinde yağlama olmaz ve aşıntı olur. Bundan kaynaklıda yine aynı şekilde motor yağ lambası yanar..
Motor Isınınca Yağ Lambası Neden Yanar Çözümleri Nelerdir ?
Bir kaç sebebi olabilir. İlk olarak emin olmak için araca doğru viskoziteli yağ koyulduğundan emin değilsiniz kafadan motor yağı ve yağ filitresi değiştirmeniz gerekiyor. Daha sonra motor 90 derecelik ısıya gelinceye kadar kullanın yada aracı durduğu yerde çalıştırın. Motor ısınınca kullanın eğer yağ lambası yanmıyorsa sorun yağ kaynaklıdır. Eğer bu işlemleri yaptıktan sonra hala motor sıcakken yağ lambası yanmaya devam ediyorsa bu durumda sırası ile yağ müşürü, yağ basıncı, tesisat ve son olarak yağ pompasını kontrol ettirmeniz gerekiyor.
Yağ Olduğu Halde Yağ Lambası Neden Yanar ?
Yağ olduğu halde aracınızda yağ lambası yanıyorsa bunun iki sebebi olabilir. Birinci sebebi yağ pompası yeterince yağ göndermiyordur, ikinci sebebi ise yağ müşürü arızalandığı için motorda yağ olduğu halde yağ lambası yanıyordur. Bazı araçlarda araç çalışırken yağ lambası yanıp sönüyorsa buda yine bir arızadan değil o aracın bakım zamanı geldiğinden kaynaklı yağ lambası yanmaktadır.
Sıkça Sorulan Sorular Merak Edilenler
Yağ Lambası Yandıktan Sonra kaç km Gider ?
Yağ lambası yandığı anda aracı stop edip uygun bir yere çekmeniz gerekiyor. Bunun sebebi motorun yağ sorunu
Yağ Lambası Yanarken Araç Kullanılırmı ?
Kesinlikle aracı kullanmayın. Öncelikle aracın altını kontrol edin daha sonra yağ ilave edip eğer araçta yağ kaçağı olmadığına eminseniz ondan sonra kullanabilirsiniz. Son Olarak mutlaka aracı çalıştırdıktan sonra kaputu açıp motor sesini dinleyin anormal bir ses şakırtı yada yoğun metal sesi geliyorsa aracı stop edip kullanmayın.
Yolda Giderken Yağ Lambası Yanarsa Ne Yapmak Gerekir ?
Öncelikle aracı uygun bir yere çekip hemen motoru durdurun. Daha sonra motor kaputunu açıp motor yağ seviyesini kontrol edin. Eğer motor yağı seviyesinde anormallik yoksa aracın altını önünü sağını solunu kontrol edin. Her hangi bir yerden yağ kaçağı yoksa aracı çalıştırıp tekrar kontrol edin. Eğer yağ lambası yanmıyorsa yola devam edin. Dip not : Araç yüksek hıza çıkınca yağ lambası yanıyorsa o zaman düşük hızda gideceğiniz yere kadar gidin. Daha sonra yağ pompası ve yağ müşürünü değiştirmeniz gerekebilir.